Avocat Servicii Informatii utile Contact Avocat Romania HOME
HOME
Avocatul dvs din Romania
Cabinetul nostru de Avocat ofera clientilor consultanta juridica, reprezentare in litigii in Romania, la preturi extrem de rezonabile:
 • Divort, pensie de intretinere, stabilire si tagaduire paternitate, custodie, dreptul familiei
 • Infiintari si modificari firme, notificari, litigii comerciale, redactare documente, negociere contracte
 • Alte litigii civile si penale, proprietate intelectuala

  Contact email: [click]

 • GALERIE
 • BLOG
 • REVISTA CABINET MAGDALENA POPEANGA

  Harta sediu Google Maps

 • Articole de interes
  Somatia de plata
  Loviri si alte violente
  Paternitate
  Dispute Internet

  Raspunsuri la intrebari
  Cabinetul nostru a sintetizat cele mai frecvente intrebari, iata cateva raspunsuri cu caracter general:

  Dreptul familiei
  Drept civil
  Cetatenie, acte
  Protectie programe calculator

  Raspunsuri frecvente avocat
  Dreptul Proprietatii Intelectuale - Protectia programelor pentru calculator in Romania  1. De ce este impropriu folosit in Romania termenul de copyright?
  In primul rand, termenul copyright este folosit in tarile in care este aplicat dreptul anglo-saxon, deci in tarile in care sistemul de protectie a fost dezvoltat sub influenta britanica. Termenul copyright priveste numai drepturile patrimoniale, in timp ce prin drept de autor avem in vedere atat drepturile personal nepatrimoniale cat si pe cele patrimoniale.
  In Romania, se foloseste sistemul de protectie a dreptului de autor.


  2. Care este legea prin care se reglementeaza protectia programelor de calculator?
  Este vorba despre Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe cu modificarile ei ulterioare (Legea 285/2004), art. 72-81 din Capitolul IX.


  3. Este necesara vreo formalitate pentru ca un program sa beneficieze de protectie legala?
  In cazul firmelor (producatori, importatori, distribuitori si comercianti de programe), acestea cf. O.G. nr. 25/2006 privind intarirea capacitatii administrative a ORDA sunt obligate sa isi inregistreze programele in Registrul National al Programelor pentru Calculator, indiferent de scopul producerii programelor (in scopul comercializarii, distribuite gratuit,...)
  Daca incalca aceasta obligatie, producatorul de programe de calculator este pasibil de amenda, putand fi sanctionat cu amenda de la 2000 lei la 10000 lei.


  4. Cine beneficiaza de protectie?
  1. Programul de calculator este creat de un angajat al unei persoane fizice sau juridice - dreptul de autor pentru program este recunoscut angajatorului, daca nu exista clauza contrara.
  2. Exista o conventie intre angajator si angajat si prin o clauza se prevede ca dreptul de autor pentru program este recunoscut angajatului.
  3. Programul este creat de o persoana ce lucreaza pe cont propriu - dreptul de autor apartine realizatorului programului.


  5. Ce optiuni are o persoana titulara a dreptului de autor asupra unui program de calculator?
  Persoana poate sa vanda o copie a programului, si in aceasta situatie, cf. art. 73 alin. 2: Prima vanzare a copiei unui program pentru calculator pe piata interna de catre titularul drepturilor sau cea facuta cu consimtamantul acestuia epuizeaza dreptul exclusiv de autorizare a distribuirii acestei copii pe piata interna.
  Persoana poate sa autorizeze utilizarea programului acordand licenta. In lipsa unei clauze contrare, se prezuma ca licenta este una neexlusiva.


  6. Ce poate sa faca cel ce are o licenta pentru utilizarea programului de calculator, fara autorizarea titularului dreptului de autor?
  1. Poate sa faca o copie de siguranta sau de arhiva in masura in care aceasta este necesara pentru asigurarea utilizarii programului.
  2. Poate sa analizeze, studieze, testeze functionarea programului in scopul de a determina ideile si principiile care stau la baza oricarui element al acestuia cu ocazia efectuarii operatiunilor autorizate.
  3. Poate sa reproduca codul sau traduca forma acestui cod al programului atunci cand acestea sunt indispensabile pentru obtinerea informatiilor necesare interoperabilitatii unui program de calculator cu alt program de calculator in conditiile prevazute de art. 78 alin 1 literele a, b si c si cu restrictiile prevazute de art. 79 lit. a, b, c.


  Daca sunteti interesat(a) in initierea demersurilor in acest sens, va asteptam cu:

 • un email in care sa va detaliati pe scurt situatia: avocat@avocatromania.ro
 • sau un mesaj, utilizand formularul nostru online de contact: CONTACT
 • telefon, pentru programari: (+4) 0722.811.665
 • fax, pentru transmitere documente: (+4) 031.412.51.30 • Home | Avocat Romania | Servicii | Servicii firme | Dreptul Familiei | Intreaba avocatul

  Copyright av. Magdalena Popeanga
  TemplateWorkz
  home contact submit read more read more read more read more read more


  Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
  Baroul Bucuresti

  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Bucuresti, sect. 3
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Email: avocat@avocatromania.ro
  Harta Cabinet


  www.AvocatRomania.ro

  Website administrat de
  ALIOTH SOFTWARE


  1 user online