Avocat Servicii Informatii utile Contact Avocat Romania HOME
HOME
Avocatul dvs din Romania
Cabinetul nostru de Avocat ofera clientilor consultanta juridica, reprezentare in litigii in Romania, la preturi extrem de rezonabile:
 • Divort, pensie de intretinere, stabilire si tagaduire paternitate, custodie, dreptul familiei
 • Infiintari si modificari firme, notificari, litigii comerciale, redactare documente, negociere contracte
 • Alte litigii civile si penale, proprietate intelectuala

  Contact email: [click]

 • GALERIE
 • BLOG
 • REVISTA CABINET MAGDALENA POPEANGA

  Harta sediu Google Maps

 • Articole de interes
  Somatia de plata
  Loviri si alte violente
  Paternitate
  Dispute Internet

  Raspunsuri la intrebari
  Cabinetul nostru a sintetizat cele mai frecvente intrebari, iata cateva raspunsuri cu caracter general:

  Dreptul familiei
  Drept civil
  Cetatenie, acte
  Protectie programe calculator

  Raspunsuri frecvente avocat
  Dreptul Familiei  1. In timpul casatoriei s-a nascut un copil, in prezent minor. Sotii au divortat si doresc sa faca partajul. Este vorba despre un singur bun comun: un apartament cu doua camere. In urma divortului copilul a fost incredintat unuia dintre parinti spre crestere si educare. Poate obtine in acest caz, acest parinte, mai mult de jumatate din bunurile comune in urma procesului de partaj?
  Bunul este comun prin urmare fiecare dintre cei doi soti au o cota de 1/2 din acest bun. Nu are nicio relevanta asupra modului de impartire a acestor cote ca unul dintre parinti are in ingrijire si educare copilul minor rezultat din casatorie. Acest din urma sot poate solicita atribuirea in natura a casei dar nu obtine decat cota de 1/2 sau daca a avut o contributie mai mare la dobandirea acelui bun, o cota majorata.


  2. O persoana a cumparat inainte de incheierea unei casatorii un apartament. Doreste sa divorteze dupa ce au trecut mai mult de 5 ani de la incheierea casatoriei. Are sotul acestei persoane dreptul la jumatate din acest apartament?
  Faptul ca au trecut 2, 5, 7 ani de la incheierea casatoriei nu afecteaza in niciun fel calitatea de bun propriu a acestui apartament. Apartamentul cumparat de unul dintre soti inainte de casatorie este bun propriu al acestuia.


  3. In cazul in care doi cetateni romani casatoriti sunt impreuna cu copilul lor in strainatate, iar unul dintre parinti aduce copilul in Romania pe perioada vacantei de vara. Este necesar acordul celuilalt parinte pentru a aduce si/sau a scoate copilul din Romania?
  Pentru a intra in Romania nu se va verifica daca exista aceasta cerinta indeplinita, in schimb, atunci cand acest parinte va dori sa revina cu copilul in strainatate se va solicita acordul expres in forma scrisa (legalizat, apostilat daca este cazul) al celuilalt parinte pentru scoaterea copilului din tara, chiar daca acest din urma copil se afla in strainatate si aceasta este tara de destinatie a copilului si chiar daca cei trei locuiesc in aceasta tara.


  4. Doresc sa imi mentin numele din timpul casatoriei, sa nu revin la numele de fata dupa divort. Se poate acest lucru?
  Prin hotararea de divort instanta se va pronunta si cu privire la capatul de cerere privind numele sotului care prin casatorie a dobandit alt nume. Pentru ca unul dintre soti sa isi mentina numele dobandit prin casatorie, trebuie sa aiba acordul expres al celuilalt sot sau sa aiba motive temeinice pentru a solicita pastrarea acestui nume.


  5. In cat timp se finalizeaza un proces de divort in care nu sunt implicati minori. La ce suma se ridica taxele catre stat?
  Daca sotii se inteleg si daca au cel putin 1 an de la incheierea casatoriei este posibil divortul prin acord. In aceasta situatie de la introducerea actelor si pana la pronuntarea hotararii vor trece 2 luni. Pentru divort taxa de timbru este de 39 lei + timbru judiciar 0,3.


  6. Sunt casatorita de 10 ani. Am decis sa divortam. Problema principala este aceea ca sotul nu m-a lasat sa muncesc in acesti ani, ceea ce inseamna ca nu am un venit stabil din care sa ma intretin. Nu am dobandit niciun bun comun si nu avem copii. Pot obtine o suma de bani lunara pentru intretinerea mea de la sotul meu sau o suma de bani?
  Potrivit legii romane, un sot nu datoreaza celuilalt sot intretinere decat daca acest din urma sot este incapabil de a munci datorita unei cauze care a survenit inainte de casatorie sau in timpul acesteia…


  7. Atat eu cat si sotia ne aflam in SUA. Suntem cetateni romani, ne-am casatorit in Romania. Putem divorta la Ambasada Romaniei din SUA?
  Desfacerea casatoriei prin divort nu se poate pronunta decat de o instanta judecatoreasca, in speta de o judecatorie competenta teritorial. Raspunsul este negativ: nu puteti divorta la Ambasada.


  8. Sunt casatorit de aproximativ 10 ani si despartit in fapt de 2 ani. Sotia mea are un copil cu un alt barbat. Din punct de vedere al legii, al cui este acest copil?
  Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Pentru a se rasturna aceasta prezumtie trebuie introdusa o actiune in tagaduirea paternitatii si in urma procesului se poate stabili situatia acestui copil: ca fiind copil din afara casatoriei.


  9. Care este legea aplicabila in Romania pentru incredintarea minorului cu ocazia divortului?
  Legea privind incredintarea minorului este Codul Familiei in Romania.


  Daca sunteti interesat(a) in initierea demersurilor in acest sens, va asteptam cu:

 • un email in care sa va detaliati pe scurt situatia: avocat@avocatromania.ro
 • sau un mesaj, utilizand formularul nostru online de contact: CONTACT
 • telefon, pentru programari: (+4) 0722.811.665
 • fax, pentru transmitere documente: (+4) 031.412.51.30 • Home | Avocat Romania | Servicii | Servicii firme | Dreptul Familiei | Intreaba avocatul

  Copyright © av. Magdalena Popeanga
  TemplateWorkz
  home contact submit read more read more read more read more read more


  Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
  Baroul Bucuresti

  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Bucuresti, sect. 3
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Email: avocat@avocatromania.ro
  Harta Cabinet


  www.AvocatRomania.ro

  Website administrat de
  ALIOTH SOFTWARE


  1 user online